האי-צ'ינג - ספר השינויים הוא אחד הספרים העתיקים בעולם. יוצריו הקדמונים התבוננו במחזוריות הקיימת בטבע, בכוכבים, בגאות ובשפל, בעונות השנה ובעולם החי והצומח. במקביל התבוננו בעולם התופעות האנושי של משפחה, שלטון, מסחר, לוחמה, אהבות, גאוות ותאוות. יוצרי הספר התוו תהליך ודרך להתבונן בתהליך שבו דברים משתנים וגורם מביא לתוצאה. על ידי שימוש בשמונה טריגמות ושישים וארבעה הקסגרמות המופיעים בתליון הם הצליחו ליצור מערכת המראה בצורה מדויקת יחסי גומלין בתחומי החיים.
הפילוסופים הגדולים של סין כמו לאו טסה, צ'ו סי, וקונפוציוס הושפעו מהאי צ'ינג. קונפוציוס עצמו הצטער על כך שלא היה יכול לחיות יותר כדי להמשיך וללמוד את הספר. האי צ'ינג מקפיא רגע בזמן ומאפשר להתבונן ולבחון שאלה מסוימת ביסודיות. זוהי דרך לבחון את התנהלותו של אדם בהתאם לגורמים ותהליכים המתרחשים ביקום.
דרך חיזוי זה מאפשרת לאדם לגלות נתונים ונסיבות נסתרים מהתודעה ומהעין.
מסביב לתליון רשום המשפט "מה שהיה הוא שיהיה ומה שנעשה הוא שיעשה ואין כל חדש תחת השמש". המשפט נלקח מספר קהלת שנכתב על ידי שלמה המלך. שלמה שם לב למחזוריות שחוזרת בכל דבר ובנימה בודהיסטית רשם את חוסר הטעם בכל וקטנותו של האדם אל מול תהליכי היקום. האי צ'ינג מזכיר לאדם את קטנותו ומקומו במחזוריות של גורמים ותוצאות, ומאפשר לו לראות את הנסתר ממנו בגלל סיבה זו. דברים אלו נכתבו כדי להזכיר שהאי צ'ינג נותן הרבה יותר מאשר ניתוח מצבים לשם צבירת רכוש או נצחון אלא מאפשר התבוננות והבנה של תהליכים ברמה קוסמית.
התליון נועד לתת הבנה של תהליכים ומערכות חיים.